Wanneer is familieopstellingen iets voor jou?
Ervaar je belemmerende patronen, zowel privé als in het werk?
- Spelen er familieconflicten?
- Stroomt het niet tussen je partner en jou?
- Heb je last van fysieke klachten of een chronische ziekte?
- Zijn er spanningen binnen je (samengestelde) gezin?
Heb je ergens al langere tijd last van? Kun je er de vinger niet op leggen? Is er iets waardoor je je beperkt voelt om vrijuit te leven?
Wil je af van deze belastende patronen en meer grip krijgen op dingen in je leven?
Dan is een workshopdag familieopstellingen bij Huis van Momo echt iets voor jou!
Wat is het doel van familieopstellingen en hoe werkt het?
Als je weer flow en beweging wilt in dingen die lijken te zijn vastgelopen en je hebt de moed om op dieper nivo naar jezelf te kijken dan is een familieopstelling de moeite waard. Je krijgt inzicht in wat er gespeeld heeft en hoe jij daarmee omging of omgaat en hoe dat jou tegenhoudt in je dagelijkse leven. Door de inzichten uit de opstelling heb je een handvat; het verandert je kijk op dat wat geweest is.
Na een opstelling heb je een nieuwe perceptie en minder veroordeling van anderen. Dit is een transformatie op het diepste nivo van je bewustzijn en dat is de meest krachtige impuls voor verandering en heling.
Tijdens een workshopdag familieopstellingen ben je welkom om jouw vraagstuk in een groep van representanten in te brengen en nader te onderzoeken. Een dag duurt van 10:00 uur tot ongeveer 16:00 uur. We werken met een groep van 12-17 deelnemers. Meestal zijn er zo’n 4 a 5 vraaginbrengers. De rest van de deelnemers is representant. Ook deelnemen als representant kan als heel helend voor eigen thema’s ervaren worden.
Eindresultaat
Een familieopstelling wordt als helend en bevrijdend ervaren. Het systeem is als het ware opnieuw geordend. Zo komt er meer balans in het systeem en kun je loslaten wat geweest is. Er is sprake van heroriëntatie en je kunt je anders gaan verhouden waardoor er ruimte ontstaat voor een nieuwe weg, een nieuwe toekomst.
Werkwijze
Jij brengt een vraag in. Na mogelijk een kort systemisch interview naar jouw familiesysteem en feitelijke gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld, wordt er opgesteld. Harriet kiest als begeleider representanten voor iets of iemand uit jouw familiesysteem. Deze representanten kiezen allemaal een plaats in de ruimte. Ze volgen daarbij hun innerlijke beweging.
Er ontstaat een ‘tableau vivant’. De begeleider vraagt aan de representanten hoe het hen vergaat op die specifieke plek in de ruimte tov de andere representanten.
Bert Hellinger, de grondlegger van deze methodiek spreekt van het ‘wetende veld’. Niemand weet precies hoe dat in zijn werk gaat maar de representanten in de opstelling worden bijna als vanzelf bewogen en kunnen vaak nauwkeurige informatie geven over de persoon of personen die gerepresenteerd worden. Bijvoorbeeld dat hun hart sneller gaat kloppen, of dat ze zich heel boos of verdrietig voelen, dat ze het koud hebben gekregen of een bepaald lichaamsdeel niet kunnen bewegen. Het is moeilijk uit te leggen wat er gebeurt maar iedereen die erbij aanwezig is, ervaart hoe duidelijk en krachtig de opstelling werkt.
De begeleider zorgt dat representanten gaan bewegen en vaak ontstaan nieuwe beelden, er ontstaat meer of minder spanning binnen het systeem waarbij ieder zijn of haar juiste plek gaat (her)vinden. Vaak is het dit moment waarop ook de vraaginbrenger wordt gevraagd een plek in te nemen in het veld. De vraaginbrenger staat nu zelf in de opstelling en kan haar / zijn eigen plek innemen en letterlijk in het systeem gaan ervaren, de vraaginbrenger krijgt inzichten en een andere blik op hoe hij / zij al die tijd heeft gekeken.
“Heel bijzonder en gedragen in openheid. Dank aan Harriet voor de begeleiding en Suzan voor de deelnemers terug te brengen naar de essentie en uit het hoofd. Voor mij de eerste ervaring met een familieopstelling (als representant). Erg onder de indruk van het zichtbaar kunnen maken van posities, onbewuste processen en daarmee reactiepatronen. Aanrader!”

Veelgestelde vragen over familieopstellingen
Wat is een familieopstelling?
Een familieopstelling is een werkvorm waarin belastende patronen, die in een familie kunnen voorkomen, zichtbaar gemaakt kunnen worden. Iemand die voor een familieopstelling komt, loopt doorgaans tegen iets aan.
Bijvoorbeeld: zijn of haar draai niet kunnen vinden in het leven, geen levensdoel voelen, geen geschikte partner kunnen vinden, een moeizame relatie met een of beide ouders hebben, een misplaatste grote verantwoordelijkheid voelen voor iemand (partner, ouders e.d.), een trauma of traumatische jeugd hebben doorgemaakt enz. enz.
Vaak zit er onder het probleem een dieper en onbewust patroon of verstrikking, dat soms al generaties lang kan bestaan. Zo'n patroon of verstrikking wordt net zo lang (onbewust) doorgegeven totdat het in iemand 'bewust wordt' en deze persoon de cirkel kan doorbreken. Dit geeft voor voor jou als vraaginbrenger vrijheid en opluchting, maar kan ook doorwerken in je hele familiesysteem.
Tijdens een familieopstelling waar deze patronen zichtbaar worden, kunnen er door de begeleider interventies gedaan worden, die maken dat je je van deze patronen los kan maken.
Wat kan een opstelling je brengen?
Een familieopstelling kan je veel brengen. Hieronder hebben we wat voorbeelden opgesomd:
- Het kan je bevrijden van belemmerende patronen, zowel privé als in het werk.
- Het helpt je om in een gezonde verbinding komen met je ouders, kinderen of andere familieleden.
- Het kan je inzicht geven in familieconflicten en hoe daar op een goede manier mee om te kunnen gaan.
- Het kan je duidelijkheid geven over je partnerrelatie. Is verbinding en liefde (weer) mogelijk?
- Het kan je inzicht geven over het wel of niet aangaan van een partnerrelatie.
- Je (weer) verbonden voelen met andere mensen en met het leven.
- Het kan je helpen om je draai of het doel in je leven te vinden.
- Het kan je inzicht en een impuls geven in je werksituatie of eigen bedrijf.
- Het kan je inzicht geven, en beweging brengen in onverklaarbare gevoelens van angst, verdriet, woede, schuldgevoelens of het gevoel er niet bij te horen.
- Het kan inzicht geven en beweging brengen in verslavingen of in overheersende seksuele gevoelens.
- Het kan je helpen wanneer je last hebt van depressies, een psychische aandoening of suïcidale neigingen hebt, en hier heel graag meer grip op en inzicht in wil krijgen.
- Als je last hebt van fysieke klachten of een chronische ziekte en nog niets echt geholpen heeft.
- Het kan je inzichten geven als lid van een samengesteld gezin, waarbinnen je spanningen en problemen ervaart.
- Het kan verheldering geven aan iedereen die al veel persoonlijk werk heeft verricht maar het gevoel heeft nog niet bij de kern te zijn uitgekomen.
- Ook kan het verhelderende inzichten geven aan ouders die een vraag kunnen inbrengen voor hun kind dat vastloopt en/of moeilijk uit belemmerende patronen kan komen, thuis of op school. Het kind hoeft overigens zelf niet bij de opstelling aanwezig te zijn.
Hoe werkt een familieopstelling?
Een opstelling is een zeer concrete werkvorm. Het feit dat niemand precies weet hoe een opstelling werkt. Dat niemand weet hoe het mogelijk is dat een representant in een opstelling (bijna als vanzelf) bewogen wordt en nauwkeurige informatie heeft over de persoon die gerepresenteerd wordt, maakt het niet minder concreet. Het is moeilijk uit te leggen wat het precies is en daarmee hebben sommige mensen misschien de neiging om te denken dat het zweverig is, maar iedereen die erbij aanwezig is ervaart hoe duidelijk en 'aards' een familieopstelling in zijn werk gaat.
En al is het moeilijk te verklaren hoe een familieopstelling werkt, gelukkig hoeven we ook niet te weten waarom het werkt om er mee te kunnen werken. Vergelijk het maar met zwaartekracht of elektriciteit. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe het werkt of wat dat precies is, maar desondanks kunnen we het zeer goed waarnemen én ermee werken en het toepassen.
Mag mijn familie erbij aanwezig zijn?
Er is niets op tegen om samen met een familielid te komen naar een familieopstelling. Het kan juist heel steunend zijn en verhelderd werken om de opstelling van, en met elkaar, mee te maken. Als je samen met een familielid komt, kunnen beiden (indien gewenst) een eigen opstelling krijgen, wat nog meer inzicht in de familie-dynamieken kan geven. Echter, of het goed is voor je om samen met je moeder, vader, partner, zus, broer, tante etc. te komen, is helemaal afhankelijk van de band die er tussen jullie beiden is. Wat belangrijk is, en een leidraad kan zijn, is of de aanwezigheid van de ander ontspannend, of juist verkrampend werkt. Het is namelijk van belang dat je alles kan uiten dat geuit wil worden, en dat de ander daarin geen belemmering vormt. Je kunt dit dan ook altijd zelf het beste navoelen en beslissen.
Hoe moet ik mij voorbereiden op een familieopstelling?
Voor de familieopstelling is het prettig om zoveel mogelijk feitelijke informatie over je familie van herkomst te verzamelen. Dit geldt zowel als jouw vraag of thema direct gerelateerd is aan je familie van herkomst, als wanneer het een hele andere vraag betreft die bijvoorbeeld betrekking heeft op je huidige gezin, je relatie (of de afwezigheid daarvan), emotionele of psychische problemen, ziekte enzovoort.
Praat (voor zover dat kan) met je ouder(s) of met andere familieleden om te achterhalen of er misschien vroegere gebeurtenissen zijn voorgevallen waarvan je nog geen weet had. Denk aan miskramen, abortussen, geadopteerde of afgestane kinderen, (ernstige) lichamelijke of geestelijke ziektes in de familie, alcoholisme, ongelukken, gebeurtenissen in de oorlog, familievetes, familiegeheimen, enzovoort. Zoek in de directe bloedlijn; ouders, broers en zussen van je ouders, opa’s en oma’s en eventueel nog verder terug.
Meestal (zeker als het al langer geleden is en het niet zo direct van betrekking is op henzelf) vinden familieleden het fijn om over vroeger te vertellen. En al is het fijn om die informatie achter de hand te hebben, het is niet noodzakelijk om uitgebreide informatie te hebben om een opstelling te kunnen doen. Niet iedereen beschikt (meer) over de mogelijkheid om aan informatie te komen. Ook zonder die feiten kunnen we goed aan het werk gaan.
Denk er verder niet te veel over na. Laat het op de dag zelf gewoon gebeuren. Je hoeft er alleen maar te ‘zijn’. Mocht je meer vragen hebben, schroom niet om contact op te nemen. Je bent van harte welkom!