Huis van Momo & meer
Wat is sociaal kapitaal?
Sociaal kapitaal is geen geld maar dat wat jij mogelijk met ons te delen hebt. Jij één of meer overnachtingen en jij ruilt jouw talent met ons. Heb je groene vingers, gouden handen of een briljant idee?
Ruil jouw talenten in voor een gratis verblijf in ons retraitehuisje en help ons onze droomplek te onderhouden. Want zeg nou zelf, wie wil er nu niet even ontsnappen aan de dagelijkse sleur en tegelijkertijd iets goeds doen.
Wat staat er op dit moment op ons verlanglijstje?
Wil je meewerken aan onze droom?
- Een paar uur tuinieren, onkruid wieden, gras plaggen en snoeien.
- Schilderen en onderhoud van het houtwerk. Hout kloven en stapelen.
- Een straatje leggen.
- Een boekenkast op maat maken.
- Vogelnestkastjes en egelhuisjes bouwen.
- Podcast opnemen.
- Of filmpjes en / of foto’s voor op onze website.
Of een ander idee dat past binnen het huis van Momo.
Wat maakt de workshops van Hartslag zo uniek?
Onze workshops zijn een unieke mix van verschillende werelden. We combineren de kracht van systemisch werk, de expressiviteit van kleinkunst en de persoonlijke ontdekkingsreis van autobiografisch werk. Door deze elementen samen te brengen, creëren we een leeromgeving waarin je op een diepe en betekenisvolle manier aan de slag gaat met jezelf en je relaties.
Wat is systemisch werk en hoe wordt dat toegepast in de workshops?
Systemisch werk kijkt naar mensen binnen hun context, zoals gezin, werk of sociale omgeving. In onze workshops gebruiken we systemische methodieken om inzicht te krijgen in jouw plaats binnen jouw systeem en hoe dit van invloed is op jouw gedrag en welzijn. Door middel van opstellingen of andere oefeningen krijg je een beter beeld van jouw patronen en kun je nieuwe perspectieven ontwikkelen.
Wat voor soort kleinkunst komt aan bod tijdens de workshops?
In onze workshops maken we gebruik van verschillende vormen van kleinkunst, zoals theater, muziek en poëzie. Door middel van creatieve expressie kun je op een speelse en ontspannen manier in contact komen met je gevoelens en gedachten. De kleinkunst elementen dienen als een katalysator voor persoonlijke groei en zelfontdekking.
Wat houdt autobiografisch werk in?
Bij autobiografisch werk staan jouw persoonlijke verhalen centraal. Door middel van schrijven, vertellen of andere expressieve vormen, onderzoeken we jouw levensverhaal. Door je eigen verhaal te verkennen, krijg je meer inzicht in wie je bent en waar je vandaan komt. Dit helpt je om je persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en je leven vorm te geven.
Is er enige voorkennis of zijn er vaardigheden nodig om deel te nemen aan de workshops?
Nee, er is geen specifieke voorkennis en er zijn geen speciale vaardigheden nodig om deel te nemen aan onze workshops. Onze workshops zijn toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke groei en ontwikkeling. Of je nu ervaren bent in het werken aan jezelf of net begint, je bent van harte welkom.
Systemisch werk
Wat is systemisch werk eigenlijk?
Systemisch werk is een werkvorm waarbij niet alleen de mens zelf, maar het totale systeem waarbinnen iemand functioneert in ogenschouw genomen wordt. We hebben het hier altijd over sociale systemen, zoals een familie, een organisatie, een vereniging, een maatschappij enzovoort. Alle sociale systemen blijken aan een aantal wetmatigheden te moeten voldoen, zoals een juiste ordening, om goed te kunnen functioneren. Als er ergens in een systeem (bijv. een familie) een disbalans is ontstaan, kan dat zijn uitwerking hebben op verschillende individuen binnen dat systeem. Zo kan een depressie of iemands onvermogen om een goede relatie op te bouwen, mogelijk een oorzaak hebben in iets dat al veel eerder in de familielijn is ontstaan. Het laat zich vaak zien in terugkerende, belastende patronen. Het gaat om veelal onbewuste processen. Waarbij interventies zoals een opstelling, helpend kunnen zijn om de balans te herstellen.
Is er verschil tussen systemisch werk en een opstelling?
Systemisch werk is een benadering en een zienswijze: het kijkt op een bepaalde manier naar sociale systemen (een familie, een organisatie, een maatschappij). Uit die manier van kijken zijn een aantal wetmatigheden (her-)ontdekt waaraan die systemen dienen te voldoen om goed te kunnen functioneren. Wanneer er een verstoring opgetreden is binnen die wetmatigheden kan zich dat uiten in belastende symptomen, die belastende patronen binnen een sociaal systeem kunnen veroorzaken. Zo kunnen gebeurtenissen binnen een familie van generaties lang terug, bijvoorbeeld oorlogsmisdaden, misbruik, criminaliteit, uitbuiting, abortus, echtscheiding, enzovoort, vaak volledig onbewust in de familie blijven doorwerken en zijn er patronen ontstaan die alle leden van een familie in meer of mindere mate beïnvloeden.
Een familieopstelling is een hele praktische werkvorm waarin die belastende patronen zichtbaar kunnen worden, waardoor het voor de cliënt mogelijk is om zich daarvan vrij te maken. Je zou het verschil tussen systemisch werk en familieopstellingen kunnen vergelijken met het verschil tussen psychologie en psychotherapie;
Psychologie is de studie die gaat over geest, gedrag en mensen: over wie we zijn, hoe we denken en voelen en waarom wij bepaalde beslissingen wel of niet nemen. Psychotherapie is een werkvorm waarin er met cliënten gewerkt wordt om hen te helpen met het oplossen of kunnen hanteren van hun problemen.
Wat is systemisch coachen?
In systemische coaching kijken we, anders dan in de klassieke of persoonsgerichte coaching, niet vanuit het individu. We nemen een ander perspectief.
Binnen systemisch werk heeft het individu geen vrije wil over zijn handelingen en dus ook niet over het ombuigen van oude patronen. Individuele problemen worden binnen de systemische benadering gezien als oplossingen voor iets dat in het systeem, om aandacht vraagt.
Systemische coaching biedt je inzicht in je eigen rol en die van anderen binnen het systeem. Het helpt je om beperkende overtuigingen los te laten, effectiever gedrag te ontwikkelen en nieuwe, eigen keuzes te maken.
Wat kost het?
Een individuele sessie bij Huis van Momo kost € 130,- per uur (inclusief 21% btw). Daarvoor krijg je naderhand een factuur.
Familieopstellingen
Wat is een familieopstelling?
Een familieopstelling is een werkvorm waarin belastende patronen, die in een familie kunnen voorkomen, zichtbaar gemaakt kunnen worden. Iemand die voor een familieopstelling komt, loopt doorgaans tegen iets aan.
Bijvoorbeeld: zijn of haar draai niet kunnen vinden in het leven, geen levensdoel voelen, geen geschikte partner kunnen vinden, een moeizame relatie met een of beide ouders hebben, een misplaatste grote verantwoordelijkheid voelen voor iemand (partner, ouders e.d.), een trauma of traumatische jeugd hebben doorgemaakt enz. enz.
Vaak zit er onder het probleem een dieper en onbewust patroon of verstrikking, dat soms al generaties lang kan bestaan. Zo'n patroon of verstrikking wordt net zo lang (onbewust) doorgegeven totdat het in iemand 'bewust wordt' en deze persoon de cirkel kan doorbreken. Dit geeft voor voor jou als vraaginbrenger vrijheid en opluchting, maar kan ook doorwerken in je hele familiesysteem.
Tijdens een familieopstelling waar deze patronen zichtbaar worden, kunnen er door de begeleider interventies gedaan worden, die maken dat je je van deze patronen los kan maken.
Wat kan een opstelling je brengen?
Een familieopstelling kan je veel brengen. Hieronder hebben we wat voorbeelden opgesomd:
- Het kan je bevrijden van belemmerende patronen, zowel privé als in het werk.
- Het helpt je om in een gezonde verbinding komen met je ouders, kinderen of andere familieleden.
- Het kan je inzicht geven in familieconflicten en hoe daar op een goede manier mee om te kunnen gaan.
- Het kan je duidelijkheid geven over je partnerrelatie. Is verbinding en liefde (weer) mogelijk?
- Het kan je inzicht geven over het wel of niet aangaan van een partnerrelatie.
- Je (weer) verbonden voelen met andere mensen en met het leven.
- Het kan je helpen om je draai of het doel in je leven te vinden.
- Het kan je inzicht en een impuls geven in je werksituatie of eigen bedrijf.
- Het kan je inzicht geven, en beweging brengen in onverklaarbare gevoelens van angst, verdriet, woede, schuldgevoelens of het gevoel er niet bij te horen.
- Het kan inzicht geven en beweging brengen in verslavingen of in overheersende seksuele gevoelens.
- Het kan je helpen wanneer je last hebt van depressies, een psychische aandoening of suïcidale neigingen hebt, en hier heel graag meer grip op en inzicht in wil krijgen.
- Als je last hebt van fysieke klachten of een chronische ziekte en nog niets echt geholpen heeft.
- Het kan je inzichten geven als lid van een samengesteld gezin, waarbinnen je spanningen en problemen ervaart.
- Het kan verheldering geven aan iedereen die al veel persoonlijk werk heeft verricht maar het gevoel heeft nog niet bij de kern te zijn uitgekomen.
- Ook kan het verhelderende inzichten geven aan ouders die een vraag kunnen inbrengen voor hun kind dat vastloopt en/of moeilijk uit belemmerende patronen kan komen, thuis of op school. Het kind hoeft overigens zelf niet bij de opstelling aanwezig te zijn.
Hoe werkt een familieopstelling?
Een opstelling is een zeer concrete werkvorm. Het feit dat niemand precies weet hoe een opstelling werkt. Dat niemand weet hoe het mogelijk is dat een representant in een opstelling (bijna als vanzelf) bewogen wordt en nauwkeurige informatie heeft over de persoon die gerepresenteerd wordt, maakt het niet minder concreet. Het is moeilijk uit te leggen wat het precies is en daarmee hebben sommige mensen misschien de neiging om te denken dat het zweverig is, maar iedereen die erbij aanwezig is ervaart hoe duidelijk en 'aards' een familieopstelling in zijn werk gaat.
En al is het moeilijk te verklaren hoe een familieopstelling werkt, gelukkig hoeven we ook niet te weten waarom het werkt om er mee te kunnen werken. Vergelijk het maar met zwaartekracht of elektriciteit. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe het werkt of wat dat precies is, maar desondanks kunnen we het zeer goed waarnemen én ermee werken en het toepassen.
Hoeveel familieopstellingen heb ik nodig?
Hoeveel familieopstellingen heb ik nodig? Gemiddeld hebben de meeste mensen genoeg aan één tot drie opstellingen (in totaal), maar er zijn ook uitschieters. Het hangt er natuurlijk ook van af hoe ‘belast’ je bent, hoeveel trauma’s je hebt opgelopen in het leven. Over het algemeen brengt één opstelling al aardig wat inzicht en beweging teweeg bij je, en dat heeft tijd nodig om te bezinken. Een opstelling brengt ook vaak een proces op gang en dat proces heeft ook tijd nodig. Te snel een opstelling erna doen zou dat proces kunnen verstoren. Wanneer na verloop van tijd het proces lijkt te blokkeren, is het misschien de juiste tijd om weer een opstelling te doen.
Wat is een representant?
Een familieopstelling is een dynamisch soort ‘tableau vivant’ waarin de leden van een familiesysteem worden gerepresenteerd door personen die zich daarvoor beschikbaar stellen: de ‘representanten’. De opgestelde personen zijn dus niet de echte familieleden.
Ik zet mij er voor in dat er tijdens een dag familieopstellingen, naast deelnemers die een vraag in kunnen inbrengen voor eigen opstelling, altijd ook representanten aanwezig zijn die ervaring hebben.
Behalve deze ervaren representanten kunnen ook de deelnemers zelf uitgenodigd worden om representant te zijn in de opstelling van andere deelnemers. Dit is overigens geheel vrijwillig.
Het representant-zijn is sowieso een bijzondere ervaring die op zich al het een en ander in beweging kan brengen.
Hoe weet ik wat ik moet doen als representant?
Het bijzondere van familieopstellingen is dat representanten niets hoeven te kunnen of te weten. Sterker nog, hoe minder ze weten, des te beter het vaak werkt.
Wanneer je als representant uitgenodigd wordt om een plek in de ruimte te vinden, word je ‘bewogen’. Het is moeilijk voor te stellen als je dat nog nooit ervaren hebt, maar dat is wat er gebeurt. Je wordt bewogen naar een bepaalde plek toe (of je blijft bewegen), je kan naar de grond getrokken worden, je kan gaan wankelen, allerlei emoties ervaren (verdriet, boosheid, angst). Ook kan je ineens iets weten over een andere representant of over het familiesysteem wat je onmogelijk kón weten… je ervaart dus via je lichaam en je geest.
We weten niet hoe het mogelijk is dat dit zo werkt, en wij vinden dat ook volstrekt onbelangrijk. Zolang we er maar mee werken kunnen. Belangrijk is nog om te realiseren dat iedereen dit kan én dat het ongevaarlijk is. Ook al kun je veel ervaren tijdens het representeren, wanneer je er weer ‘uitstapt’ is het voorbij. Wanneer je dan toch nog het een en ander blijft voelen, zijn dat bijna altijd je eigen thema’s die mee resoneren en dus van jou zijn. En dat is altijd een cadeautje...
Moet ik een duidelijke vraag hebben?
Voor een eigen opstelling is het belangrijk dat je een vraag hebt, maar de vraag hoeft zeer zeker niet duidelijk of helder te zijn. De vraag, het thema, dat wat jou belemmert, daar waar jij tegenaan loopt in het leven dient voor jou belangrijk te zijn. Ook wanneer dat ‘alleen maar’ een gevoel is, zoals bijvoorbeeld schaamte, angst, depressie, onzekerheid. Overigens kunnen vragen ook werkgerelateerd (stress, burn-out) en ziektegerelateerd zijn, of gaan over thema’s zoals adoptie en/of samengestelde gezinnen.
Moet mijn familie erbij aanwezig zijn?
Nee, je familie hoeft daar niet bij aanwezig te zijn. Wanneer we de familie opstellen, gebruiken we representanten voor je familieleden. Representanten hebben geen voorkennis van de persoon die ze representeren en kunnen daardoor heel zuiver waarnemen wat er in de diepte speelt, waar het echt over gaat. Als bijvoorbeeld je echte moeder in de opstelling zou staan, worden haar eigen trauma’s vaak niet zichtbaar uit zelfbehoud, en zonder dat ze zich daarvan bewust is. Een representant echter, ervaart juist die verborgen trauma’s, hoeft deze niet terug te houden, en geeft dus een veel accurater beeld van de realiteit.
Mag mijn familie erbij aanwezig zijn?
Er is niets op tegen om samen met een familielid te komen naar een familieopstelling. Het kan juist heel steunend zijn en verhelderd werken om de opstelling van, en met elkaar, mee te maken. Als je samen met een familielid komt, kunnen beiden (indien gewenst) een eigen opstelling krijgen, wat nog meer inzicht in de familie-dynamieken kan geven. Echter, of het goed is voor je om samen met je moeder, vader, partner, zus, broer, tante etc. te komen, is helemaal afhankelijk van de band die er tussen jullie beiden is. Wat belangrijk is, en een leidraad kan zijn, is of de aanwezigheid van de ander ontspannend, of juist verkrampend werkt. Het is namelijk van belang dat je alles kan uiten dat geuit wil worden, en dat de ander daarin geen belemmering vormt. Je kunt dit dan ook altijd zelf het beste navoelen en beslissen.
Hoe moet ik mij voorbereiden op een familieopstelling?
Voor de familieopstelling is het prettig om zoveel mogelijk feitelijke informatie over je familie van herkomst te verzamelen. Dit geldt zowel als jouw vraag of thema direct gerelateerd is aan je familie van herkomst, als wanneer het een hele andere vraag betreft die bijvoorbeeld betrekking heeft op je huidige gezin, je relatie (of de afwezigheid daarvan), emotionele of psychische problemen, ziekte enzovoort.
Praat (voor zover dat kan) met je ouder(s) of met andere familieleden om te achterhalen of er misschien vroegere gebeurtenissen zijn voorgevallen waarvan je nog geen weet had. Denk aan miskramen, abortussen, geadopteerde of afgestane kinderen, (ernstige) lichamelijke of geestelijke ziektes in de familie, alcoholisme, ongelukken, gebeurtenissen in de oorlog, familievetes, familiegeheimen, enzovoort. Zoek in de directe bloedlijn; ouders, broers en zussen van je ouders, opa’s en oma’s en eventueel nog verder terug.
Meestal (zeker als het al langer geleden is en het niet zo direct van betrekking is op henzelf) vinden familieleden het fijn om over vroeger te vertellen. En al is het fijn om die informatie achter de hand te hebben, het is niet noodzakelijk om uitgebreide informatie te hebben om een opstelling te kunnen doen. Niet iedereen beschikt (meer) over de mogelijkheid om aan informatie te komen. Ook zonder die feiten kunnen we goed aan het werk gaan.
Denk er verder niet te veel over na. Laat het op de dag zelf gewoon gebeuren. Je hoeft er alleen maar te ‘zijn’. Mocht je meer vragen hebben, schroom niet om contact op te nemen. Je bent van harte welkom!
Wat kost het?
Individuele opstelling:
€ 120,–
Representant tijdens workshop:
€ 35, –
Workshop familieopstellingen thema inbrengen (vraagsteller):
€ 120, –
Begeleide intervisie
Hoe ziet de groep eruit?
De groep bij Huis van Momo kent een vaste kern van deelnemers. Regelmatig sluiten nieuwe deelnemers aan. Alle deelnemers hebben een opleiding gevolgd bij het Instituut voor systemisch werk of bij Samen systemisch werken of bij het Bert Hellinger Instituut.
Hoe vaak is de groep bij elkaar?
De groep komt 1 keer in de maand ( laatste vrijdag van de maand) bij elkaar in wisselende samenstelling. We werken van 9:30 inloop tot 15:30 uur, dit is inclusief vegetarische lunch.
Wat kost deelnemen?
We werken met een 5 rittenkaart af. Kosten € 175,- inclusief 21 % btw. Daarvoor krijg je een Momo factuur.
De kaart is een jaar geldig. Als je na een jaar nog strippen hebt kun je die niet meenemen naar het nieuwe jaar. Je zult een nieuwe kaart moeten kopen.
Yoga
Welke vormen van yoga biedt Huis van Momo?
Huis van Momo biedt Vinyasa en Yin Yoga aan.
Bij Vinyasa draait de les om een flow van yoga houdingen op het ritme van de ademhaling. De zonnegroet is een veel terugkerende flow in deze lessen.
Yin yoga is een langzame en meer meditatieve vorm van yoga waarbij we verschillende houdingen zo’n 3-5 minuten vasthouden. We zijn uit op diepe ontspanning en laten gaan van stress.
Welke vorm van yoga past bij mij?
Je kunt natuurlijk altijd een proefles komen volgen om te voelen welke stijl op dit moment het beste past bij wat jij prettig vindt en wat je nodig hebt.
Maar wellicht dat je door bovenstaande omschrijvingen al een idee hebt gekregen. Natuurlijk kun je altijd even bellen, samen ontdekken we dan welke stijl past. Het volgen van beide lessen is uiteraard ook een optie. De lessen zijn zeer aanvullend.
Wat neem ik mee?
In de studio zijn matten, kussens, dekens en blokken om te gebruiken. Jij hoeft enkel in je yogakleding hier naartoe te komen.
Online les volgen, kan dat ook?
Ja, dat kan. We werken met Zoom. Je krijgt een link daarvoor in je mailbox. Terugkijken kan niet. Het is een live stream link.
Wat kost het?
De proefles is altijd gratis. Zo ontdek je kosteloos of yoga iets voor je is. Daarna neem je een 10 rittenkaart af. Kosten € 112,50 inclusief 9% btw. Daarvoor krijg je een Momo factuur.
De kaart is vier maanden geldig. Als je de lessen na vier maanden niet hebt opgebruikt vervallen de lessen en moet je een nieuwe kaart kopen.
Attitudinal Healing
Wat is Attitudinal Healing?
Bij attitudinal healing gaat het om het helen van jouw eigen innerlijke houding. Attitudinal healing is gedachtegoed dat ervan uitgaat dat iedereen goed is zoals die is.
Je ontdekt tijdens de sessies dat je een keuze hebt tussen vrede en innerlijke strijd en liefde en angst. Met behulp van principes en richtlijnen voeren we gesprekken en ontdek je jouw nieuwe attitude.
Is Attitudinal Healing iets voor mij?
Een Attitudinal healing groep is bestemd voor iedereen die gemakkelijker met de dagelijkse gebeurtenissen van het leven wil omgaan.
Makkelijke dingen hanteren is meestal niet zo’n probleem. De lastige dingen gooien echter vaak roet in het eten. Ze activeren oude overlevingsstrategieën en familiepatronen. In een Attitudinal healing groep kun je in een veilige omgeving je verhaal doen.
Je oefent in het luisteren zonder te oordelen. De aandacht ligt op luisteren vanuit liefde en overvloed.
Hoe groot is de groep?
De groep bestaat uit 5-8 deelnemers, 1x per 2 weken komt de groep bij elkaar in Huis van Momo.
Wat kost het?
Deelnemen aan de groep kost je niets. Je geeft je tijd en commitment om deel te nemen. We vragen een vrijwillige bijdrage in de kosten voor de koffie, thee en lekkers en het warm stoken van de ruimte in de winter.
Word Vorst op jouw vierkante meter
Wat maakt de workshops van Hartslag zo uniek?
Onze workshops zijn een unieke mix van verschillende werelden. We combineren de kracht van systemisch werk, de expressiviteit van kleinkunst en de persoonlijke ontdekkingsreis van autobiografisch werk. Door deze elementen samen te brengen, creëren we een leeromgeving waarin je op een diepe en betekenisvolle manier aan de slag gaat met jezelf en je relaties.
Wie zijn de facilitators?
Bij Hartslag events werken we met goede mensen uit ons netwerk. Gewoon omdat het leuk is en we elkaars expertises aanvullen tot een super krachtige combinatie om de impact voor deelnemers te vergroten.
Sanne Spil biografisch coach.
Oprichter Levensverhaal in Beeld en docent aan de vrije hogeschool.
Liekje Welten.
Kleinkunstenaar en bedenker van het ‘systemisch lied’, eigenaar van ‘ De kunst van wel’, ACT-therapeut en docent liberal arts.
Harriet Kollen
Systemisch coach en familieopsteller, reïntegratiecoach en oprichter Huis van Momo.
Wat kost het?
Hoe groot is de groep?
De groep blijft klein. We werken met maximaal 10-12 deelnemers.
Wat levert het je op?
Deze intense twee dagen hebben een sterk transformerende werking. Het brengt je bij de kern en stelt je in staat om bewuste keuzes te maken voor een zinvoller leven, zinvoller werk en zinvoller ondernemen.